Digitalisatie en automatisatie mogelijkheden bij KMO.

Veel ondernemingen hebben ondertussen reeds belangrijke stappen richting digitalisering gezet. Maar is dit zo in alle sectoren? Voornamelijk in die sectoren waar administratie een belangrijke rol speelt, zijn nog veel mogelijkheden tot digitalisatie en automatisatie. In dit artikel geven we een kort overzicht en enkele belangrijke voordelen.

Accountants op de digitale boot

Stand van digitalisatie bij accountants en hun klanten

Nog niet eens zo verschrikkelijk lang geleden, moesten accountants zich door stapels papieren bonnetjes en met de hand ingevulde facturen worstelen. Voor elk van hun klanten, een keer of vier per jaar. Het stereotiepe beeld van de schoendoos vol paperassen was niet eens zo ver van de waarheid.

Gelukkig heeft ook de accountancy sector de laatste jaren een digitale transformatie doorgemaakt en zijn de meeste accountants op de digitale boot gestapt. Op basis van een recente rondvraag zou bijna drie op vier boekhouders beschikken over een eigen portaal waar klanten hun facturen digitaal kunnen uploaden.

Ruim 60% van de accountants zegt hun klanten actief te begeleiden bij de digitalisering van hun administratie. De recente coronacrisis heeft de digitale transformatie een extra boost gegeven.

Belangrijkste digitale uitdagingen voor accountants

Ondanks de snelle digitale opmars bij accountants, blijven er nog heel veel kansen onbenut:

Wat met digitalisatie in andere sectoren zoals distributie, bouw en transport?

In veel bedrijven verloopt de administratie nog niet digitaal. In sectoren zoals distributie, bouw, transport,… worden heel veel documenten manueel verwerkt. Denk bv. aan het invullen of afdrukken van een bestelbon, leveringsbon en factuur. Achteraf moeten deze documenten ook nog eens aan elkaar gekoppeld worden om vervolgens geklasseerd te worden in een kaft. Het kost bedrijven heel veel tijd (en geld) om al deze documenten manueel te verwerken en op te slaan. Bovendien is de kans reëel dat er wel eens een document zoekraakt.

De voordelen van digitalisatie voor bedrijven in deze sectoren

Door in te zetten op efficiënte digitale tools, kunnen bedrijven zich heel wat tijd en moeite besparen. De mogelijkheden zijn enorm:

Digitaal Archief

Digitalisatie in de praktijk bij Profshop

ProfShop

In hun vestigingen in Schoten en Wilrijk biedt Profshop een uitgebreid gamma materialen voor professionele schilders, stukadoors en doe-het-zelvers.

Dankzij de digitale oplossingen van Comax kunnen de medewerkers van Profshop alle in- en uitgaande leverbons en facturen makkelijk digitaliseren, uitsturen, opzoeken en beheren. Zo winnen ze dagelijks heel wat tijd en gaat er nooit een document verloren.

Ontdek hoe Profshop profiteert van digitale tools op maat

Conclusie

In veel bedrijven kunnen nog heel wat processen geautomatiseerd worden met de hulp van digitale oplossingen. Dat zorgt niet alleen voor meer efficiëntie en vermindering van fouten maar zeker ook voor een mooie daling van de kosten.

Benieuwd hoe jij nog meer kan inzetten op digitalisering?
Vraag het aan onze experten

14 juni 2021