Comax maakt zich klaar voor Peppol en biedt tussentijdse oplossing voor e-facturatie aan

Vanaf 2026 wordt Peppol verplicht in België, niet meer alleen voor facturatie naar de overheid, maar voor alle bedrijven. Bij Comax staan we voor innovatie en vooruitgang en mogen dan uiteraard niet ontbreken in dit verhaal. Daarom zijn we actief bezig met Peppol en behoren we binnenkort mee tot de Official Peppol Acces Points. In afwachting hiervan bieden we een ideale tijdbesparende oplossing aan, zodat bedrijven alvast aan de slag kunnen gaan met e-facturatie.  

Wat is Peppol

First things First. Kans is klein dat u nog nooit van Peppol gehoord heeft maar laten we toch maar even bij het begin beginnen. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement Online en is een netwerk dat bedrijven en overheden in heel Europa met elkaar verbindt. Het standaardiseert de uitwisseling voor elektronische documenten zoals facturen, orders en andere zakelijke documenten, waardoor dit proces eenvoudig, veilig en efficiënt verloopt.

Deze gestandaardiseerde uitwisseling is nu reeds van kracht voor facturatie naar de overheid. Vanaf 1 januari 2026 wordt Peppol verplicht voor alle bedrijven in België, waardoor facturen alleen nog maar via dit gestandaardiseerd systeem uitgestuurd kunnen worden.

Alle voordelen op een rijtje

Peppol biedt heel wat voordelen aan bedrijven die hun facturatieprocessen willen verbeteren:

1. Vereenvoudigde facturatieprocessen: Peppol stroomlijnt het facturatieproces door een gestandaardiseerd formaat te bieden voor het verzenden en ontvangen van facturen. Dit elimineert de noodzaak voor verschillende formaten en handmatige verwerking.

2. Verhoogde efficiëntie en nauwkeurigheid: Gebruik van Peppol vermindert menselijke fouten, wat leidt tot nauwkeurigere transacties. Bovendien versnelt de gestandaardiseerde uitwisseling van documenten de verwerkingstijd, waardoor bedrijven tijd en middelen besparen.

3. Snellere betalingen door verminderde verwerkingstijd: Doordat facturen sneller en nauwkeuriger worden verwerkt, worden betalingen ook versneld. Dit helpt bedrijven hun cashflow te verbeteren en financiële risico’s te verminderen.

4. Verhoogde beveiliging van gegevens: Peppol maakt gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen om de vertrouwelijkheid en integriteit van verzonden gegevens te waarborgen. Dit vermindert het risico op gegevensdiefstal en helpt bedrijven te voldoen aan de vereisten van gegevensbeschermingswetten.

5. Toegang tot een groter netwerk van handelspartners: Door deel uit te maken van het Peppol-netwerk krijgen bedrijven toegang tot een breder scala aan handelspartners, zowel nationaal als internationaal. Dit biedt nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.

Comax & Peppol

Comax bereidt zich voor om een official Peppol Access Point te worden. Dit betekent dat bedrijven bij Comax terecht kunnen om zich aan te sluiten op het internationale Peppol-netwerk om zo veilig en betrouwbaar e-facturen te verzenden en te ontvangen. Deze dienst wordt begin 2025 gelanceerd, ruim op tijd voor de verplichte start in 2026.

Comax UBL: de tussentijdse oplossing

Comax UBL AI

Tot de verplichte implementatie van Peppol biedt Comax u een tussentijdse oplossing aan met Comax UBL. Deze softwaretool zorgt ervoor dat u zo eenvoudig en efficiënt mogelijk al met e-facturatie aan de slag kunt gaan. Dankzij factuurherkenning en AI zet Comax UBL elke pdf-factuur automatisch om naar een UBL-factuur.

UBL is een gestructureerd bestandsformaat dat verdere verwerking in boekhoudsoftware mogelijk maakt, zonder menselijke tussenstap of interpretatie. Er ontstaat een volledig automatische workflow, van de ontvangst van pdf-facturen tot aan de import van UBL-facturen in de boekhoudsoftware. Dit bespaart niet alleen tijd en middelen, maar minimaliseert ook de kans op fouten en vertragingen.

Meer informatie of vragen?

Neem gerust contact met ons op of plan een online gesprek in met ons sales team.

25 april 2024